Fonksiyonel Antrenman.
Dakika
Fonksiyonel antrenman nedir ve ne işe yarar?
Fonksiyonel antrenman konusuna giriş yapmadan önce fonksiyonel kavramının ne anlama geldiği ile başlamak konunun daha iyi kavranmasına yardımcı olacaktır. Fonksiyonel, bir nesnenin varoluş amacını gerçekleştirebilmesi, bir canlının ise yaşamını sürdürebilmesi için yapması gerekenleri yapabilir durumda olması demektir. Örneğin, yük taşımak için kullandığımız bir bavul, tekerlekleri üstünde sürüklenirken sağa sola yalpa yapıyor ya da içindekiler dökülüyorsa bu bavul fonksiyonel değildir.
Fonksiyonel antrenman, vücudun işlevsellik kazanmasını amaçlayan hareketlerden oluşan bir antrenman disiplinidir. Bu antrenmanlar, tüm vücudu çalıştıracak hareketleri kapsayan ve bunları değişik amaçlarla peş peşe yaptıran, değişik yoğunluktaki ve süredeki antrenmanlardır.
Bu antrenman, fırlatma, itme, çekme, çömelme, zıplama, ivmelenme hareketlerini değişik sıralarda, tekrar ve zorluklarda bir araya getirir. Zorluk seviyesi kademeli olarak artırılan bu antrenman programı sayesinde sporcu, daha hızlı, daha esnek, daha dengeli ve daha dayanıklı hale gelir. Kaslar arasındaki uyum artar ve hareketler daha koordinasyonlu şekilde yapılabilir ve tabii ki sakatlık riski azalır.
Bu antrenmanlar, kişinin spor geçmişine, anlık kondisyon, esneklik ve kas gücüne bakılarak özelleştirilebilir. Her hareketin, farklı zorluk düzeylerinde birkaç kombinasyonu vardır. Yeni başlayanlar, vücut ağırlıklarıyla sınırlı sayıda kombinasyondan oluşan antrenmanlarla ısınabilirler. İleri düzeydekiler ise daha çeşitli hareketlerle, ekstra ağırlık kullanarak, sabit olmayan zeminlerde (pilates topu üzerinde gibi), çok daha fazla tekrarla ve setler arası çok daha az dinlenmeyle antrenmanlarını tamamlayabilirler.
Fizik tedavi seanslarında dahi fonksiyonel antrenmanlar yapılmaktadır. Önemli olan kişinin o anki sağlık durumunun ve kondisyonunun iyi bilinmesi ve programın bu faktörler gözetilerek dikkatlice hazırlanmasıdır.
Makinayla yapılan antrenmanların işe yarayıp yaramadığı rahatça ölçülebilir. Önceki ölçümden daha fazla ağırlık ile aynı seti tamamlayabiliyorsanız gelişme sağlamışsınız demektir.
Fonksiyonel antrenmanlarınızın işe yarayıp yaramadığını ise:
Bu sorunun cevabı, amacınıza bağlı olarak değişir. Eğer amacınız sadece yağ yakmak ve kilo vermekse evet geçebilir. Fakat amacınız kilo vermenin ötesinde bir sporda gerçekten iyi olmak ise cevap hayırdır. Çünkü güç asimetreleri oluşturulmadığı sürece kasları izole olarak çalıştırmak, belli bölgelere yoğunlaşmak da çok önemlidir. Her spor için en önemli bölge değişir. Yüzme için en önemli bölge core ve omuzlar iken kürek için omuz ve bacaklardır mesela. Bu kasları izole olarak çalıştırmak ve güçlendirmek de çok önemlidir.
Fonksiyonel antrenmanlar kardiyo antrenmanların yerini de tutmaz. Çünkü kardiyo antrenmanları, fonksiyonel antrenmanlardan çok daha uzun sürer ve vücudun laktik asit ve kan akış yönetimini, psikolojik dayanıklılığını test eder ve güçlendirir. Fonksiyonel antrenmanlar ise patlama gücünü arttırır.
Edilebilir ve kesinlikle de yapılması gereklidir. İzole kas çalışmaları da antrenman programlarına alınmalıdır. Her birinin yoğunluğu, sırası, dinlenme günleri bir profesyonel tarafından kişiye özel olarak ayarlanmalıdır.
Kursa spor kıyafeti ile gelebilirsiniz. Spor yaparken rahat ve pamuklu terlemeyi engellemeyecek rahat kıyafetler giymek ve spor ayakkabı giymek de yeterli olacaktır. Derslere katılırken yanınızda su bulundurmayı unutmayın.
Karate-Fitness-Cimnastik Antrenörü,
Atletik Performans Uzmanı,
3.DAN, Milli Sporcu
Karate ve Cimnastik Antrenörü,
1.DAN